.
دکترآلوئه‌ورا - بزرگترین مرجع تخصصی آلوئه ورا در ایران **** تهیه و توزیع مواد اولیه و مشاوره در امر تولید انواع نوشیدنی،کمپوت،محصولات دارویی،آرایشی و بهداشتی***مشاوره تخصصی کاشت،نگهداری،فرآوری و رژیم غذایی در جهت افزایش راندمان***دکتر آلوئه ورا،پل ارتباطی تولیدکنندگان،فروشندگان،صنعتگران،مشاورین و محققین در صنعت آلوئه ورا

گیاه‌شناسی آلوئه‌ورا


آلوئه ورا  گیاهی دائمی با ریشه های غده ای منشعب می باشد. این گیاه تولید ساقه حقیقی نمی کند و ارتفاع آن به 60 تا 80 سانتیمتر و دارای ساقه چوبی کوتاه به ضخامت 5تا10 سانتیمتر است. این گیاه حالت بوته ای انبوه پایا و همیشه سبزو شاداب پر طراوت دارد.
ساقه های آن کوتاه- ضخیم وکم وبیش منشعب و شاخه دار است. برگهای این گیاه به شکل رزت و گوشتی و مثلثی شکل با حاشیه خار دار ومنقوط می باشد . این خارها دارای نوک تیز مخروطی راست یاکمی خمیده به طول 2 میلیمتر می باشند. برگهای آن بدون دمبرگ ، متراکم وبه هم آمده است شکل سرنیزه ای راست به حالت مقعر است و به حالت طرقه ای در بالای ساقه قرار گرفته اند. ساقه بدون دمبرگ (دم گل آذین) آن دارای برگهای فوقانی فلس مانند و منشعب بوده و گل آذین خوشه ای طویل دارای گلهای متراکم است. آلوئه ورا يک گياه با دوام با گل هاي زرد رنگ است. گل هاي گياه آلوئه ورا بر روي يک محور به صورت گل آذين سنبله گرد آمده اند. هر يک از گل هاي آلوئه ورا آويخته و داراي جام لوله اي 3-2 سانتيمتري مي باشند. هر گل داراي 3 کاسبرگ، 3 گلبرگ،6 پرچم ( در دو رديف) مي باشد. گياه آلوئه ورا داراي گل هاي زيبايي مي باشد که همين موضوع سبب شده است که اين گياه را به عنوان يک گياه زينتي نيز پرورش دهند. برگهای آن کوتاه –سرنیزه ای و پوست پیازی و از دم گل بلندترند. گروهی از برگها به رنگ سبز مایل به قرمز دراز و نوک تیز است. در برگهای صبر عصاره فراوانی وجود دارد که شفاف –چسبیده-سبز رنگ و تلخ و منبع ماده شیمیایی صبر است که از آن استخراج می شود.
این عصاره به محض اینکه در مجاورت هوا قرار گیرد سفت شده و ماده صمغی شکل قهوه ای رنگی را تشکیل می دهد. طول برگها 30 تا 50 سانتی متر و عرض آنها 8 تا 10 سانتی متر و ضخامتشان بین 1 تا 3 سانتی متر است تعداد برگها بین 10 تا 20 عدد است.طول برگها در برخی گونه ها بین 1تا2 متر هم می رسد.برگ گونه های مختلف صبر از نظر تشریحی ساختمانی یکسانی دارند.بشره برگ دارای کوتیکول ضخیم است و در فواصل مختلف آن روزنه هایی دیده می شود.پارانشیم کلروفیل دار زیر بشره در ردیف اول ساختمانی شبیه برگ سایر گیاهان مرکب ، سلولهای دراز منشوری شکل دارد. در این ناحیه و زیر بافت مذکور ، سلولهای دراز با بلورهای سوزنی شکل اکسالات کلسیم (رافید) مشاهده می شود.
ضخامت برگ از پارانشیم بی رنگ، موسیلاژ دار و محتوای شیره چسبینده است.دسته های چوب- آبکش که بلا فاصله در زیرسلولهای کلروفیل دار قرار دارند.
 

 

 طبقه بندی علمی آلوئه ورا :                      

 

 

Species Name : Aloe vera(L.) Burm. f                    
Group :  Monocot                    
Family : Aloaceae                    
Synonym :  Aloeaceae                    
Duration :  Perennial                    
Origin :  Uncertain، Sudan, North Africa                    

 

 

 

 
گیاه صبر دارای برگهای قاعده ای (rosette) بوده وجزو برگهای بسیارضخیم میباشد نتایج آزمایشات پس از تهیه قالب پارافین از نمونه برگ به قرار زیر میباشد:

 
بافت محافظ :
 برگ صبر Alie از نوعUnifacial میباشد یعنی هر دو سطح برگ از سطح تحتانی بوجود آمده اند و در هر دو سطح برگ روزنه ها قابل مشاهده میباشند. البته تراکم روزنه ها در سطح تحتانی بیشتر از سطح فوقانی می باشد.روزنه ها از تیب آلاله ( سلولهای همراه از سلولهای اطراف آن قابل تشخیص نیستند) میباشند در ضمن روزنه ها نسبت به سطح اپیدرم ،فرورفته یا عمقی میباشند.
اپیدرم از یک ردیف سلولهای نسبتا کوچک تشکیل شده و لایه ضخیمی از کوتیکول سطح خارجی آن را میپوشاند(بجز در قسمت روزنه ها).

بافت پارانشیم:
همانطور که می دانیم در برگ تک لپه ایها بافت مزوفیل از سلولهای پارانشیمی یکنواخت تشکیل شده است و پارانشیم نرده ای در این قسمت وجود ندارد . مزوفیل برگ صبر aloe نیز از چندین ردیف سلولهای پارانشیمی کلروفیل دار چند وجهی با فضای بین سلولی کم تشکیل شده است. این سلولها دارای نشاسته فراوان می باشند. در ضمن مجموعه ای از کریستالهای باندی از اکسالات کلیسم در بسیاری از سلولها مشاهده می شود.

بافت هادی :
دستجات آوندی اکثرا در قسمت مرزی بین مزوفیل و قسمت داخلی برگ به تعداد زیاد مشاهده می شود. این دستجات نیز در مقایسه با ساقه که برون زا (exarch)است درون زا(endarch)می باشند.
در ضمن کامبیوم اولیه تبدیل به بافت دائمی شده و بین آوند چوب و آبکش لایه کامبیومی وجود ندارد .آوندها بصورت منفرد در قسمت درونی برگ بصورت نامنظم قابل مشاهده می باشند. دستجات آوندی بیشتر از آوندهای چوب متشکل از گزیلم و سلولهای پارانشیمی مربوط به آن و فلوئم که حجم کمتری از دستجات آوندی را در بر میگیرد میباشد.

 
غلاف آوندی پارانشیمی از سلولها نسبتا بزرگی تشکیل شده است. علاوه بر آن اتصالات جانبی آوندها جهت ارتباطات بین آوندی در بسیاری از نمونه ها قابل مشاهده میباشد.

بافت ترشحی:
در مجموع حجم کمی از مقطع عرض برگ را بافت محافظ پارانشیم و هادی تشکیل می دهند . قسمت اعظم برگ را قسمت مغز آن تشکیل می دهد که سلولهای نامنظم نسبتا بزرگ و بدون کلروفیل چند وجهی با دیوارهای سلولی نازک، سیتوپلاسم ،هسته و واکوئل بزرگ می باشد.
واکوئل محتوی مایع موسیلاژی می باشد که قسمت اعظم آن را آب تشکیل می دهد این قسمت از برگ می تواند بعنوان بافت ذخیره کننده آب در گیاه محسوب شود. چنین بافتهایی را در بخشهای مختلف بسیاری از گیاهان سوکولنت از جمله  ALOE می توان دید.
البته در طی گذراندن مراحل مختلف آزمایشگاهی جهت تهیه قالب پارافینی این قسمت به مقدار زیادی متلاشی شده و از بین رفت ولی بقایایی از آن را میتوان در نمونه ها مشاهده کرد. محلول موسیلاژی می تواند در بالا بردن ظرفیت سلولها در جهت جذب و نگهداری آب نقش مهمی داشته باشد آب میزان99/5% از این محلول موسیلاژی را تشکیل می دهد و حدود 200 ماده مختلف دیگر در ترکیبات این محلول تا به حال شناخته شده اند. از مهمترین ترکیبات آن پلی ساکارید ها ، گلیکوپروتئین ها، ویتامین ها و آنزیمهای مختلف می باشد.
 
گروه تخصصی دکتر آلوئه ورا